Hoelang is drugs in het lichaam te vinden?

Hoelang is drugs in het lichaam te vinden?

Wanneer je gaat testen wil je wel dat het resultaat betrouwbaar is. Om deze betrouwbaarheid te waarborgen zijn allereerst betrouwbare tests nodig. Daarnaast is enige spoed geboden bij het testen. Drugs blijven namelijk niet voor eeuwig zichtbaar aanwezig.

Drugstesten in het algemeen

Op de vragen over de vindbaarheid van drugs kan eigenlijk geen eenduidig antwoord gegeven. Veel factoren zijn namelijk van invloed hierop. Allereerst hangt het af van de drug zelf, per drug verschilt de periode hoelang deze drug terug te vinden is. Vervolgens de periode van gebruik, langdurig gebruik is logischerwijs ook langer terug te zien. Ook de frequentie en de hoeveelheid van het gebruik hebben invloed op de aantoonbaarheid. De persoon zelf heeft daarnaast ook invloed op de aantoonbaarheid, zowel het gewicht van de persoon als de stofwisseling van diegenen kunnen voor verschillende periodes van aantoonbaarheid zorgen. Tenslotte welke test er gebruikt wordt, per test is de periode namelijk anders.

Aantoonbaarheid drugstest in urine

Doordat drugs via bloed bij de lever en de nieren terecht komt zijn drugs zichtbaar in de urine. Het grote voordeel bij het testen van urine is het feit dat de afvalstoffen van de drugs als laatste het lichaam verlaten via de urine en dus het langst zichtbaar zijn in de urine. Door een monster van urine af te nemen en hierop de drugstest te gebruiken ka getest worden of er sporen van desbetreffende drug aanwezig is. De urine dient opgevangen te worden in een schoon en nieuw opvangpotje. Bij zelftest is het simpelweg de test in de urine houden en de test geeft aan of er sporen aanwezig zijn.

Per drug is afhankelijk hoelang deze zichtbaar blijft in de urine. Bij urine zijn deze periodes het langst, alsnog is een beetje spoed geboden bij het testen van de urine.

Soort drug Periode aantoonbaarheid
Cannabis ( Wiet) Sporadisch gebruik tot 3 à 5 dagen na gebruik, bij regelmatig gebruik tot 8 weken na gebruik
MDMA (XTC) 2 – 3 dagen na gebruik
Opiaten ( Heroïne, Morfine etc.) 2 – 3 dagen na gebruik
Cocaïne Sporadisch gebruik tot 2 à 4 dagen na gebruik, bij regelmatig gebruik tot 8 dagen na gebruik.
Amfetaminen (Speed) 2 – 3 dagen na gebruik
Gamma-hydroxyboterzuur (GHB) Maximaal 12 uur na gebruik

Aantoonbaarheid drugstest in speeksel

Een snellere, gemakkelijkere en goedkopere tegenhanger van de urinetest is de speekseltest. Door middel van een monster af te nemen met een sponsje kan het speeksel getest worden op sporen van verschillende drugs. De politie in Nederland gebruikt deze tests ook in het verkeer om te kijken of de bestuurders onder invloed van drugs zijn.

Soort drug Periode aantoonbaarheid
Cannabis (Wiet) Maximaal 14 uur na gebruik
MDMA (XTC) Tot wel 3 dagen na gebruik
Opiaten ( Heroïne, Morfine etc.) Tussen enkele uren tot enkele dagen na gebruik
Cocaïne Tot 1 dag na gebruik
Gamma-hydroxyboterzuur (GHB) Maximaal 8 uur na gebruik
Amfetaminen (Speed) Tot 2 dagen na gebruik

Aantoonbaarheid drugstest in haar

Tenslotte de aantoonbaarheid van drugs in het haar, een vrij nieuwe methode van testen. De groei van het haar is afhankelijk van de bloedstroming richting de haarzakjes. Wanneer er dus drugssporen aanwezig zijn in het bloed komen deze in de haren terecht. Deze sporen in het haar blijven het langst aanwezig. In vergelijking met eerder genoemde twee methodes is het bij haartesten mogelijk dat het meerdere maanden aantoonbaar aanwezig blijft.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *